Houten kozijnen vervangen: Is dit het waard en wat moet ik weten?

In deze blog kom je alles te weten over het vervangen van houten kozijnen.

Inhoud:

Houten kozijnen vervangen

Ben jij van plan je houten kozijnen te vervangen? Dat is vaak de moeite waard. Voordat je hieraan begint geven wij tips en informatie hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Waarom vervang ik mijn houten kozijnen?

Houten kozijnen vinden we vaak in oudere woningen en daarom zijn deze ook meestal niet goed geïsoleerd. Bovendien kunnen ze na verloop van tijd verrotten. Ook kan de kleur vervagen. Een nieuw kozijn zorgt voor een hogere woningwaarde, isolatie, veiligheid en ziet er bovendien weer beter uit.

Kom achter de prijs van het vervangen van houten kozijnen

Wanneer vervangen?

Wanneer moet je overwegen om je oude kozijnen te vervangen? Het kan voorkomen dat je houten kozijnen simpelweg hun levensduur hebben bereikt en niet meer functioneel zijn. Als reparaties niet meer afdoende zijn, zoals in gevallen waarbij er aanzienlijke houtrot in een houten raamkozijn zit of er te veel kieren rondom de ramen zijn ontstaan, is het tijd om de oude kozijnen te vervangen.

kosten voor het vervangen

Factoren prijs

De gemiddelde kosten voor het vervangen van houten kozijnen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Deze kosten zijn onder meer afhankelijk van de houtsoort, de leverancier, de afmetingen en het type kozijn dat je wilt vervangen. Bekijk hier ook de kosten voor het vervangen of laten plaatsen van kunststof kozijnen.

Gemiddelde kosten houten kozijnen vervangen

Gemiddeld liggen de kosten voor het vervangen van een houten raamkozijn op ongeveer €700 tot €900 per vierkante meter, inclusief btw, installatie en HR++ glas. Er zijn verschillende factoren die deze prijs kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, hardhouten kozijnen zijn uitermate geschikt voor buitengebruik, maar zullen duurder zijn dan zachthouten kozijnen.

Keuze van het glas

Ook de keuze van het glas zal de prijs beïnvloeden, evenals of het kozijn standaard maten heeft of op maat moet worden gemaakt. Daarnaast zal het type kozijn ook van invloed zijn op de kosten. Een eenvoudig raamkozijn zal bijvoorbeeld goedkoper zijn dan een kozijn voor een schuifdeur of een kozijn met kantelramen. Het vervangen van een deurkozijn zal ook verschillen in aanpak en prijs met zich meebrengen.

Hoe gaat het in zijn werking

Het vervangen van houten kozijnen is geen eenvoudige klus, allereerst dient de ruimte te worden vrijgemaakt. Dit kan je laten doen door een specialist, maar je kan geld besparen door dit zelf te doen. Leg een zeil over de vloer en dek meubels af. Ook kan je de gordijnen en rails alvast weghalen.

Hierna worden de oude kozijnen verwijderd. Ervaren vakmensen kunnen de kozijnen vakkundig verwijderen op de volgende manier: Glas / draaiende delen uit het oude kozijn verwijderen. Hierna wordt het oude kozijn verwijderd door het in delen te zagen.

De volgende stap is het monteren van de stelkozijnen. Dit zijn kunststof frames die zorgen dat het kozijn tochtvrij is. 

Stap 4 in het proces is het monteren van het kozijn. Hierbij wordt gekeken of ze waterpas zijn om de werking te garanderen. Belangrijk is ook dat het luchtdicht gebouwd wordt. Dit wordt bewerkstelligd door een rubberen rand of kit.

De laatste stap is het bevestigen van de ramen en beglazing. Dit kan al vooraf zijn geplaatst of wordt achteraf in de ramen gezet. Hierna wordt de woning natuurlijk netjes achtergelaten en kunt u genieten van prachtige nieuwe kozijnen.

Onderhoud

Kunststof kozijnen vereisen minimaal onderhoud, enkel een periodieke schoonmaak is nodig. Reinig zowel de binnen- als buitenkant van de kozijnen één of twee keer per jaar. Hiermee voorkom je dat schurende of bijtende vuildeeltjes zich aan de kozijnen hechten en het oppervlak beschadigen.

Voordelen nieuwe kozijnen

  • Geen schilderwerk meer nodig.
  • Duurzaam materiaal met een levensduur tot wel 50 jaar.
  • Weinig onderhoud vereist, beperkt tot schoonhouden.
  • Uitstekende warmte- en geluidsisolatie.
  • Beschikbaar in verschillende kleuren, zowel met als zonder houtnerf.
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar.

Opmeten van kozijnen ter vervanging

Het is erg belangrijk goed te meten voordat je een offerte opvraagt om fouten te voorkomen. Bij het meten van kozijnen neem je de kleinste maat bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. Deze kleinste maat is leidend. Vervolgens trek je 1 centimeter af (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat, zodat er voldoende speling is.

Veel gestelde vragen

Wat kost het vervangen van houten kozijnen?

ontdek de kosten van houten kozijnen


Houten kozijnen vergen meer onderhoud dan kunststof of aluminium kozijnen. Ze moeten regelmatig worden gereinigd en opnieuw worden geschilderd. Voor sommigen is dit echter een voordeel, omdat het schilderen een kans biedt om de kozijnen van een nieuwe kleur te voorzien, waardoor de woning een frisse uitstraling krijgt. De kosten inclusief HR++ glas en montage bedragen ongeveer €850 per vierkante meter kozijn.

Wat kost een houten kozijn inclusief montage?


Gemiddeld kosten houten kozijnen tussen de €2.000 en €3.000 per 2,5 vierkante meter, inclusief HR++ glas en plaatsing. Voor het vervangen van alle kozijnen, inclusief glas, in een rijtjeshuis, moet je rekenen op een bedrag tussen de €17.000 en €24.000. Dit is berekend op 7 februari 2024.

Hoeveel subsidie kozijnen 2024?


In 2024 bedraagt de ISDE-subsidie voor isolerende ramen met HR++ glas €23 per vierkante meter. Als je kiest voor tripleglas, wordt dit bedrag verhoogd tot €65,50 per vierkante meter. Hoewel deze bedragen aanzienlijk lager zijn dan in voorgaande jaren, gelden ze al bij één duurzaamheidsaanpassing.

Wat is duurder, houten kozijn of kunststof?

Hoewel houten kozijnen duurder lijken in aanschaf dan kunststof kozijnen, zijn ze over het geheel genomen zeker goedkoper en duurzamer. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen gemiddeld 15% goedkoper, wat een feit is waar we niet omheen kunnen. Echter, een hardhouten kozijn kan gemakkelijk 75 jaar meegaan, wat aanzienlijk langer is dan de levensduur van kunststof kozijnen. Dit maakt houten kozijnen op de lange termijn een kostenefficiëntere en duurzamere keuze.

Wat kost een compleet nieuw kozijn?


De kosten van een kozijn zijn altijd inclusief btw, montage en HR++ glas. De prijs voor een nieuw kozijn kan worden berekend aan de hand van het aantal vierkante meters van je raam. Gemiddeld liggen de kosten voor een houten kozijn, inclusief alle bovengenoemde punten, tussen de €750 en €900 per vierkante meter.

Wat kost een houten kozijn met HR ++ glas?

Een houten kozijn met HR++ glas kost gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000 per 2,5 vierkante meter. De exacte kosten worden bepaald door factoren zoals het type glas, de grootte van het kozijn en het totale aantal kozijnen dat je aanschaft. 

Waarom meerdere offertes aan te vragen

Het is raadzaam te vergelijken bij meerdere specialisten omdat de prijzen van kozijnen en het plaatsen hiervan flink uiteen kan lopen. Vraag hier direct meerdere offertes aan van specialisten bij u in de regio.

blog

Gerelateerde blogs